Tomografi ile Koroner Anjiyografi
30 Aralık 2021

Hastanemizde son teknoloji tomografi cihazı ile kalp tomografisi/Koroner BT anjiyografi, uygulaması yapılmaya başladı.
Kalp-damar hastalıklarında herhangi bir cerrahi girişim olmadan 10 saniye gibi kısa bir sürede görüntü alınarak tedavi planlamasında yol gösterici olarak kullanılan, halk arasında ‘’10 saniyelik Anjiyo‘’ veya ‘’ kansız anjiyo ‘’ olarak bilinen, Girişimsel Radyoloji Hizmeti Koroner BT Anjiyografi işlemi yeni nesil yüksek teknoloji tomografi cihazı kullanılarak hastanemizde uygulanmaya başladı.
Sanal anjiyografi olarak da bilinen BT Koroner Anjiyografi, kalp damarları (Koroner arterler) hakkında bilgi veren yeni bir teknolojidir. İşlem hasta uyanıkken yapılır, kol toplardamarından opak madde verilerek, hastadan birkaç saniye nefesini tutması istenir ve çekim yapılır. Sadece 10-15 saniyede işlem tamamlanır. Hastanede yatma zorunluluğu yoktur. Klasik anjiyografiye göre hızlı, kolay ve daha az risklidir. İşlem sonrası bilgisayar programları üzerinde koroner arterlerde damar sertleşmesine yol açan plaklar değerlendirilir. Plak görüldüğü takdirde yol açtıkları darlığın miktarı hesaplanır veya varsa tam tıkanıklık tespit edilebilmektedir. 
Koroner arter hastalığı, kalp zarı hastalıkları, doğumsal (konjenital) kalp hastalıkları, kalp kitleleri, kapak ve protez kapak hastalıkları gibi birçok kalp hastalığının tedavisi için yol gösterici olan, Kalp tomografisi/Koroner BT anjiyografi cihazının hastanemize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz.


  • resim1.jpg
  • resim2.jpg