83 YAŞINDA YENİ BİR HAYATA BAŞLADI
Çanakkale Devlet Hastanesinde Kalp krizi riski taşıyan 83 yaşındaki hastaya kalp bypass ameliyatı yapılarak sağlığına kavuşturuldu
Göğüste ağrı şikayeti ile hastanemize gelen 83 yaşındaki erkek hastaya acilen yapılan anjiyografi sonrasında kalp krizi riski taşıyan ciddi koroner arter hastalığı tespit edildi. , Op.Dr. Süreyya Talay tarafından ameliyat kararı verilen hasta, kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesine alınarak açık kalp ameliyatı için tüm hazırlıkları tamamlandı.
Kalbi durdurularak gerçekleştirilen operasyonda hastanın kalp damarları değiştirilerek kalbine göğüs duvarından ve bacağından alınan damarlar ile koroner bypass ameliyatı yapıldı.
83 yaşındaki hastanın operasyonu, Op.Dr. Süreyya Talay, Op.Dr.Baran Şimşek ve anestezi uzmanı Uz.Dr.Erengül Çiçek, ameliyat hemşireleri ve anestezi teknisyenlerinden oluşan özverili ekip tarafından gerçekleştirildi.
Ameliyattan sonra 3 gün süreyle kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımında tedavi edilen hasta takiben servise alındı. Bütün takipleri normal sınırlarda seyreden hasta ameliyattan sonra altıncı günde sağlığına kavuşmuş olarak taburcu edildi. Taburculuktan 1 hafta sonra dikişlerinin alınması ve kontrollerinin yapılması amacıyla poliklinik randevusu programlandı.
İleri yaşın kalp koroner bypass ameliyatı için engel teşkil etmediğine dikkat çeken Kalp -Damar Cerrahi Kliniği Sorumlu Hekimi Op.Dr.Süreyya Talay hastayla ilgili olarak değerlendirmesinde şu noktaların altını çizdi: “Çanakkale Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde yaklaşık 2 yıldır bütün kalp ve büyük damar ameliyatları yapılmaktadır. Ameliyat olarak sağlığına kavuşan hasta sayısının rakam olarak iki yüze yaklaşmıştır. Hastanemizde aort diseksiyonu da dahil olmak üzere aorta cerrahisi, koroner bypas ameliyatları ve kalp kapak ameliyatları rutin ameliyatlar olarak he gün yapılmaktadır. Kalp krizi ve ilişkili kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar ülkemizde ölümlerin birinci nedenidir. Özellikle göğüs ağrısı ve sol kolda uyuşma şikâyeti olan hastalarda kalp koroner arter hastalığı riski bulunmaktadır. Bu hasta grubunda anjiyografi tetkiki sonrasında kalp damarlarının durumunu değerlendiriyoruz. Ciddi koroner arter hastalığı darlıkları olan hastalarda yüksek riskli olarak kalp krizi tehlikesi bulunmaktadır. Hastanemizde her türlü teknik donanım, gelişmiş yoğun bakım hizmetleri ve cerrahi imkanlar bulunmaktadır. Koroner arter bypas ameliyatları hastanemizde rutin ameliyatlar olarak yapılmaktadır. Bu grupra bulunan hastalar arasında ileri yaş ameliyat için engel değildir. Bu hastamızın da yapılan anjiyosunda çok ciddi koroner arter darlıkları tespit ettik. Mutlaka ameliyat olması gerekiyordu. Zira ameliyat olmaması durumunda hastanın kalp krizi riskinin çok yüksek olduğunu düşündük. Hasta ve hasta yakınlarını hastanın durumu, yapılacak ameliyat ve risklerini konuştuk. Birlikte ameliyata karar verdik. Takiben hastamızın ameliyatını gerçekleştirdik. 83 yaşındaki hastamız sağlığına kavuştu ve sorunsuz bir şekilde taburcu oldu. Çanakkale devlet hastanemizde koroner bypass ameliyatı yapılan en yaşlı hastamızın yeni bir hayata başlamış olmasının mutluluğunu yaşamaktayız.
Çanakkale Devlet Hastanesinin yeni yapılmakta olan Mehmet Akif Ersoy hastanesine taşınmasının ardında açık kalp ameliyatlarının daha da artırılması planlanmaktadır. Yıllık açık kalp ve büyük damar cerrahisi hedefi 400 hasta olarak planlanmaktadır. Böylelikle, Çanakkale ilimiz, ülkemizdeki en yoğun kalp ve damar ameliyatı yapılan merkezlerden biri haline gelecektir. Çanakkale devlet hastanesi Kalp ve damar cerrahisi kliniği, sadece Çanakkale ilinde yaşamakta olan vatandaşlarımız için değil çevre illerde bulunan ve ciddi kalp hastalıkları bulunan insanlarımız için bir umut ve çare merkezi olacaktır.” Dedi.