Diyabet Okulumuz Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanemizde Devam Ediyor
17 Eylül 2019

DİYABET OKULUMUZ MEHMET AKİF ERSOY DEVLET HASTANEMİZDE DEVAM EDİYOR

Diyabet Okulumuz yeni binamızda devam ediyor. Bugüne kadar 197 kişi eğitim aldığı Diyabet okulumuz 18. Grup mezunlarını verdi.  “Diyabet Okulu Eğitim Programı”na katılmak isteyen diyabetli bireyler “Diyabet Eğitim Polikliniği”ne gelerek yada hastanemize ait 02862171098 numaralı telefondan Diyabet Eğitim Polikliniği ile iletişime geçerek kayıt yaptırabilirler.

Hastanemiz Diyabet Eğitim Polikliniğinde, Diyabet Eğitim Hemşireleri tarafından, diyabetli birey (Şeker Hastası) ve yakınlarına “diyabetli kimlik kartı” verilerek taşımanın önemi, diyabette genel bilgiler, beslenme, fiziksel aktivite, ayak muayenesi ve bakımı, ilaç ve insülin tedavileri, kan şekeri izlemi, diyabetin acil ve ileri dönem sağlık sorunları vb. konularda bireysel / grup eğitimi düzenlenmekte, danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bunun yanında 2015 yılından bu yana “Diyabet Okulu Programı” yürütülmektedir. 3 günde tamamlanan eğitim programında Diyabet Eğitim Hemşiresi, Diyetisyen, Fizyoterapist ve psikolog görev almaktadır. Eğitimler, belirlenen günlerde, saat 09:00 ile 12:00 arasında yapılmaktadır. Eğitim sonunda TC Sağlık Bakanlığı onaylı “Diyabet Okulu Diploması” ve “Diyabet Eğitim Kitapçığı” verilmektedir. Eğitim alan tüm hastalar, diyabete uyum, bilgi - beceri ve uygulamaları, metabolik izlem parametreleri ve kronik komplikasyon kontrolleri açısından takip edilmektedir.

Diyabet (şeker hastalığı), pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliği veya etkinliğinin azalması sonucu kan şekerinin yükselmesi ile seyreden metabolizma bozukluğudur. Diyabet, sıklığı hızla artmakta olan, ömür boyu süren, , ileri dönem sağlık sorunlarına neden olan ve kapsamlı bir şekilde yönetilmesi gereken bir hastalıktır. İyi bir diyabet yönetimi ile ileri dönem sağlık sorunları önlenebilir ya da geciktirilebilir. Diyabet yönetiminde, tedavinin ayrılmaz bir parçası olan temel diyabet eğitimini almak gereklidir ve her diyabetlinin hakkıdır. TC Sağlık Bakanlığının “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020” kapsamında “Diyabet Okulu Programı” uygulamaya konmuştur. Bu program ile hasta uyumu ve bilincinin arttırılması, diyabete yönelik bilgi ve becerilerin geliştirilmesi böylece diyabete bağlı ileri dönem sağlık sorunlarının önlenmesi ve geciktirilmesi amaçlanmıştır.

Yürütmekte olduğumuz “Diyabet Okulu” eğitimini tamamlayan katılımcılara yaptığımız istatistiksel analizde ; eğitime başlarken Hemoglobin A1c değeri ortalama % 8,6 iken, eğitim sonrası 9. ayda % 7,3 ’ e indiği tespit edilmiştir. “Diyabet Okulu” eğitimi, diyabetli katılımcıların Hemoglobin A1c değeri ortalamalarında % 1.3 azalma sağlamıştır. (HbA1c : Geçmiş 3 aylık kan şekeri ortalaması) 

HbA1c düzeylerindeki  % 1 azalma bile ;

 -  Göz, böbrek  ve sinir hücre hasarını % 37,                    

-  Kalp krizini  % 14,                                                                                  

-  Diyabetle ilişkili ölüm riskini % 21 azaltır. 

  • diyabet okulu 1.jpg
  • diyabet okulu 2.jpg
  • diyabet okulu 3.jpg
  • diyabet okulu 4.jpg
  • diyabet okulu 5.jpg
  • diyabet okulu 6.jpg