Tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak bilinen Ekim ayında hastanemizde meme kanseri konusunda farkındalığı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlendi.
Hastanemiz ana giriş bankoya kurulan bilgilendirme stantdında eğitim hemşirelerimiz tarafından halkımıza meme kanserinde belirtiler, taramalar, erken teşhis, kendi kendine meme muayenesi gibi konularda bilgiler verilerek broşürler dağıtıldı, yakalarına pembe kurdele takıldı.
Dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen
hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlayan farkındalık etkinliklerine Başhekim Op Dr. Hasan Keser, Başhekim Yardımcısı Dr. Şermin Sürek, Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Deniz Utku Altun,Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Yiğit, Müdür Yardımcısı Serpil Durmaz ve sağlık çalışanlarımız da katılarak destek verdiler.
Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve sağ kalım süresini artırmaktadır. Bu nedenle Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir.40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. Erken teşhiste en önemli faktör, kadınların bu konuda bilinçlenmesi ve 40 yaşından itibaren düzenli olarak mamografi yaptırmalarıdır.
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Bu durumda mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanına danışılması gereklidir.