Eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan ve sıklıkla eklemlerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren artritler, dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yaygın grubunu temsil etmektedir.
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalığı artırmak ve dikkat çekmek amacıyla her yıl 12 Ekim tarihi “Dünya Artrit Günü”olarak
kabul edilmiştir.
Eklem iltihaplanması ya da eklem romatizması olarak tanımlanan artritin pek çok alt tipi bulunduğunu belirten Romatoloji Uzmanımız Dr. Nedim Kaban “Artrit Dünyada sık görülen hastalıklar içinde yer almaktadır. En çok görülen eklem romatizması olarak isimlendirilen romatoid artrit ve omurga ya da bel romatizması olarak bilinen spondilit artrittir. Diğer bağ dokusu iltihapları ise daha seyrek görülmektedir.
Genellikle sinsi başlayan bir hastalık olan artrit enfeksiyonla birlikte seyrederse hastalık çok daha belirgin bulgularla kendini gösterebilir. Eklemlerde şişme, ısı artışı, ciltte kızarıklık, ağrı ile kendini gösterir. Tutulumlar büyük ya da küçük tüm eklemlerde görülebilir ve ilerleyebilir. Diye konuştu.
Genel olarak tüm artrit hastalıklarının tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Uz Dr Nedim Kaban tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranının da o ölçüde arttığını söyledi
Tanı ve tedavide geç kalınmasının çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığının altını çizen Uzmanımız şunları kaydetti:
"Hastalık, tedaviye geç kalınması halinde eklemlerde kalıcı hasar bırakabilir, bu da sakatlıkla sonuçlanabilir. Bu durumda, her geçen gün hastanın tutulumu olan eklemi kullanması zorlaşıyor, kişide hem fiziksel hem sosyal problemlere neden oluyor. Bazı artrit tiplerinde ise sistemik tutulumlar da olabiliyor, yani akciğer, böbrek, beyin gibi organ tutulumları oluyor, organlarda hasar bırakabiliyor. Bunun için erken tanı ve tedavi, hem hastanın hayatını kurtarıyor hem de kalıcı eklem hasarının önüne geçilebileceğinden yaşam kalitesini artırıyor. Çok erken evrede tanı sonrası tedavi ile hastanın tam olarak iyileşmesi mümkündür ancak hasta ömür boyu takip altındadır. Tedavide egzersiz, fizik tedavi de uygulanıyor. Eklemde şişlik, ağrı, kızarıklık, sabah tutukluğu bunlara eşlik ederse, sabah uyanıldığında bel ve sırt ağrısı oluyorsa, gözde ani kızarıklık, ağız içinde yara, vücutta döküntü halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı”