9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü Basın Bülteni
17 Eylül 2019

BASIN BÜLTENİ

“9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktadır. Sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmakta olup; bu kapsamda birinci amacımız okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak, ikinci amacımız sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır.

  Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlimizde de sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı Poliklinikleri Merkezde Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve Bayramiç Devlet Hastanesinde halkımıza hizmet vermekte olup,  polikliniklerimizde hekimlerimizin reçete ettiği ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir. 2017 yılı içerisinde 850 vatandaşımız bu polikliniklerimize başvurmuş, 165 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış olup; 55 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiştir.

 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır.  Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek istenmelidir.

“Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun”sigara ile mücadelede önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 155 Polis, ALO 156 Jandarmayı arayarak veyaYeşil Dedektör” isimli akıllı telefon uygulaması ile yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.

9 Şubat Dünya Sigarayı Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya, hareket etmeye, fiziksel aktiviteye ve sağlıklı beslenmeye davet ediyoruz.

Sigarayı Bırakalım, Hayatın Tadına Varalım.                                                     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ