89 Yaşındaki Hastaya Başarılı Koroner By-Pass Ameliyatı Yapıldı
16 Aralık 2022

Kalbinde 3 büyük damarının % 90'ın üzerinde daraldığı ve hayati tehlikesi olduğu tesbit edilen 89 yaşındaki hastamıza koroner bypass ameliyatı yapıldı. Son derece başarılı geçen ameliyatın ardından hızla iyileşerek sağlığına kavuşan hastamız hayata yeniden dönerek ameliyattan 8 gün sonra evine taburcu edildi.
Biga’da yaşayan 89 yaşındaki Hatice Zayim evinde aniden rahatsızlanması üzerine Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Kardiyoloji uzmanı Dr. Hicran Yıldız Şimşek tarafından yapılan Koroner Anjiyografi sonucunda kalbinin 3 damarının % 90'ın üzerinde daraldığı ve tıkanmak üzere olduğu tespit edildi. Koroner bypass ameliyatı kararı alınan hastaya 5 Aralık 2022 tarihinde Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Engin Gürcü ve Dr. Buğra Destan tarafından bypass ameliyatı yapıldı. Son derece başarılı geçen ameliyatın ardından hızla iyileşerek sağlığına kavuşan hastamız hayata yeniden dönerek ameliyattan 8 gün sonra evine taburcu edildi.
Yaşlı hastalarda koroner bypass ameliyatında komplikasyon görülme oranının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Engin Gürcü “Felç, böbrek ve solunum yetmezliği gibi komplikasyonların yanı sıra yaraların geç iyileştiği durumlarla da karşılaşılabiliyoruz. Yaşlı hastalarda kalp damarları dışındaki damarlarda mesela beyni besleyen damarlarda kireçlenmeler, kolesterol plaklarının birikmesi gibi durumlar biraz daha fazla oluyor. O nedenle ameliyat sonrası komplikasyon risklerinin artabilme ihtimali var ama bu hiçbir zaman ameliyata engel değil. Çünkü ameliyat öncesi detaylı bir tarama yaparak risk durumuna bakıyoruz. Özellikle beyine giden damarları gözden geçiriyoruz. Gerekirse daha ileri tetkikler yaparak ameliyat sonrası oluşabilecek riskler varsa onları saptıyoruz. Ardından da hastayla ve yakınlarıyla durumu değerlendirerek bir karar veriyoruz. 89 yaşındaki hastamızda yapılan kontroller sonrası ameliyat için uygun olduğunu belirledik ve ailesinin de onayı ile operasyon kararı verdik. Birçok hastanenin risk olarak gördüğü ve kabul etmediği bu ameliyatı yaklaşık üç saatte, üç damara bypass uygulayarak tamamladık. Ameliyat sonrası iki gün yoğun bakım ünitesinde kalan ve hiçbir komplikasyon gelişmeyen hastamızı taburcu etmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Hastamıza geçmiş olsun dileklerini ileten Başhekim Op. Dr. Hasan Keser “KVC ekibimizde şu an 5 Kalp Damar Cerrahisi Uzmanımız mevcut. Başarılı ekibimizle her yıl 200 üzerinde kalp ameliyatı yapılmaktadır. Çalışmalarımızı her zaman bir üst seviyeye taşıyarak halkımıza kaliteli hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.
  • DSC_5249.jpg