14 Kasım Dünya Diyabet Günü Kutlandı
16 Kasım 2023

Avrupa ülkeleri arasında diyabet sıklığı bakımından ilk sıralarda yer alan ülkemizde Diyabetin erken tanılanması tedavisi ve yönetimi için diyabet farkındalığının oluşturulması oldukça önem taşıyor.
Farkındalığın arttırılması amacıyla her yıl düzenlenen 14 Kasım Dünya Diyabet günü etkinlikleri kapsamında hastanemizin ana giriş alanında stant açılarak Tip 2 diyabet risk testi ve randomize kan şekeri ölçümü yapıldı. Standımıza başvuran vatandaşlarımıza ve hastalarımıza diyabet hakkında bilgi, eğitim ve broşürleri verildi.
Şölen  havasında geçen 14 Kasım Dünya Diyabet günü etkinliğine Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Başhekim Op. Dr. Hasan Keser, hastane yöneticileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katılım sağladı.
Diyabet bireylerin ve ailelerin yaşamlarını tüm yönleri ile etkileyen yaşam tarzı değişikliği gerektiren ve hayat boyu devam eden kronik metabolizma hastalığıdır. Dünyada hızla artmakta küresel bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre 20-79 yaş aralığında 537 milyon diyabetli yaşıyor, dünyada her 10 kişiden biri 65 yaş üzerinde 5 kişiden biri ise diyabetli. Ülkemizde ise Türkiye diyabet epidemiyolojisi TURDEP çalışmasına göre 2010 yılında diyabet sıklığı yüzde 13.7 olarak tespit edilmiştir Avrupa ülkeleri arasında diyabet sıklığı bakımından Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. Artık neredeyse bulaşıcı olmayan bir salgın hastalık gibi sık rastladığımız Diyabet farkındalık oranı yapılan çalışmalarda çok düşük bulunmuştur. 2 diyabetli yetişkinden birine teşhis konulmamış yani diyabetli olduğunu bilmiyor. Bu sebeple Tip 2 diyabetin erken tanılanması çok önem taşıyor. Çünkü Tip 2 diyabette tanı konulduğunda diyabete bağlı uzun dönem sağlık sorunları başlamış olabiliyor.
Hastanemizde diyabet hasta ve yakınlarına diyabeti doğru yönetebilmeleri adına diyabet eğitim hemşirelerimiz tarafından eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.  Diyabet eğitim Polikliniğinde Hem bireysel hem Diyabet Okulu eğitimleri gerçekleştirilmektedir.